A sütő is nyaralni megy – sütésmentes desszertcsodák
A nyári hőségben valahogy nem akaródzik bekapcsolni a sütőt, egy kis édesség viszont jólesne ebéd után. Gond egy szál se, itt az ideje a sütés nélküli finomságoknak!
Ropogós, krémes, kekszes – és sütni sem kell!
A képlet egyszerű: ezúttal felejtsük el a sütőben sütött tésztákat! „Hamis tésztánk” készülhet többek közt finomra darált kekszből, müzliből, olajos magokból, csak keverjük össze olvasztott zsiradékkal, és nyomkodjuk bele egy tetszőleges torta- vagy például őzgerincformába. Az alapra kerülhet krémsajtos, tejberizses, túrós, tejszínes, joghurtos krém, ízesíthetjük vaníliával, kakaóval, fahéjjal, feldobhatjuk mogyorókrémmel, keverhetünk bele friss gyümölcsöket, lekvárt. Ezekben a desszertekben az a közös, hogy a zselatin biztosítja a krém megfelelő állagát.
Gondolkozhatunk másféle töltelékekben is, mondjuk vajas-kókuszosban, ez kerül gyerekkorunk egyik kedvencébe, a kekszalagútba, de keksz és vajas krém alkotja a másik retró finomságot, a keksztekercset is. Ha már szóba került a retró, említsük meg a ropogós alap nélküli, csíkos, rezgő csodadesszertet, leánykori nevén a gumisütit, amit természetesen sütni egyáltalán nem kell, csak hűteni. Itt a szünidő, vonjuk be a gyerekeket is a desszertkészítésbe! A különböző golyók (például kókuszgolyó) és további keksz vagy ostya alapú édességek (kekszszalámi, „hideg kutya”, kekszszelet, dominó) ugyanúgy elkészíthetők közösen, mint a tiramisu. Mártogatni, gombócozni, hempergetni minden gyerek szeret!
Kanalazós finomságok: pudingok és pohárdesszertek
Belefér egy kis főzés? Már készülhet is a hagyományos puding, de ha főzés nélküli pudingélményre vágyunk, akkor is van megoldás: válasszunk a Gála Krémpudingok vagy az Aranka Krémek közül! Nyáron érdemes a kedvenc gyümölcseinkkel felturbózni a pudingokat: a csokoládé szuper meggyel, a vanília szederrel, barackkal, a fehércsoki málnával, áfonyával. Olajos magokat, kókuszt, babapiskótát, kekszet is rétegezhetünk különböző krémekkel, gyümölcsökkel.
Ezek a finomságok könnyen laktózmentessé vagy vegánná varázsolhatók, ha növényi italokat és Creme VEGA-t használunk. Babapiskótával összedobhatunk egy gyors poharas tiramisut, főzhetünk tejberizst, gyümölcsrizst. Egy másik klasszikus desszert, a habkönnyű, tejszínes panna cotta, vagy egy kis krémlikőrrel kevert könnyű pohárkrém elkészítéséhez is csak főznünk „kell” egy keveset, sütni egyáltalán nem. És a sütés nélküli desszertek non plus ultrája: a mikrohullámú sütőben készült sajttorta!
Hűsítő édességek a fagyasztóból
Házi fagyi, sorbet, jégkrém- és parfétorta, melyik a család kedvence? Mindegyik? Akkor teremtsünk helyet a mélyhűtőben, és pakoljuk tele a nyár elengedhetetlen kellékeivel! Jeles alkalomra választhatunk parfétortát, az alapja lehet ostyalap vagy keksz, a krémes réteg pedig készülhet a feljebb már említett főzés nélküli desszertkrémekből. A sorbet – vagy granita, jégkása – a laktózérzékenyek számára is remek hűsítő, hiszen vízzel készül. Gyümölcsökkel, mentával, citromfűvel vagy akár alkohollal kombinálható, és garantáltan felfrissít egy kánikulai napon! Végül, de nem utolsósorban nézzünk körül a főzött fagylaltok világában is! Ezeket a fagyikat általában tej és tejszín keverékéből főzzük (de vegán hozzávalókból is állhatnak), ízesítésüknek csak a fantáziánk szabhat határt. A vaníliával és a csokival nem lehet mellélőni, ahogy a régi idők egyik legnépszerűbb ízével, a punccsal sem. Készülhet gyümölcsös, de még az előző pontokban tárgyalt tejberizsből is mennyei fagylalt lehet. Az sem okozhat akadályt, ha nincsen otthon fagylaltgépünk! Igaz, hogy időnként át kell keverünk a fagyasztóban pihenő masszát, de ennyi plusz munka belefér a csodásan krémes fagyiért!
Finomra darált kekszből, müzliből vagy olajos magokból "hamis tésztát" készíthetsz. Keverd össze olvasztott zsiradékkal, majd nyomkodd bele egy torta- vagy őzgerincformába. Ez lesz a ropogós alapod.
Krémsajtos, tejberizses, túrós, tejszínes vagy joghurtos krémet készíthetsz. Ízesítsd vaníliával, kakaóval, fahéjjal, dobd fel mogyorókrémmel, vagy keverj bele friss gyümölcsöket, lekvárt. A zselatin biztosítja a megfelelő állagot.
Kekszalagút vajas-kókuszos töltelékkel, keksztekercs vajas krémmel, vagy a csíkos "gumisüti" zselatinnal. Ezek mind gyerekkorunk kedvencei, és sütés nélkül, csak hűtéssel készülnek.
Készíthettek együtt golyókat (kókuszgolyó), keksz alapú édességeket (kekszszalámi, "hideg kutya", dominó) vagy tiramisut. A mártogatás, gombócozás, hempergetés minden gyerek kedvence!
Igen, van. Válaszd a Dr. Oetker Gála Krémpudingok vagy az Aranka Krémek közül! Nyáron turbózd fel kedvenc gyümölcseiddel: csokoládé meggyel, vanília szederrel vagy barackkal, fehércsoki málnával, áfonyával.
Van, igen. Használj növényi italokat és Dr. Oetker Creme VEGA-t a hagyományos tejtermékek helyett. Így a pohárdesszertek, krémek könnyen laktózmentessé vagy vegánná varázsolhatók.
Babapiskótával gyors poharas tiramisut, tejberizst, gyümölcsrizst készíthetsz. Habkönnyű panna cotta vagy krémlikőrrel kevert pohárkrém is remek választás - csak kevés főzés kell hozzá.
Házi fagyi, sorbet, jégkrém- és parfétorta mind remek választás. A parfétorta alapja lehet ostyalap vagy keksz, a krémes réteg pedig főzés nélküli desszertkrémekből készülhet.
Vízzel készült hűsítő desszert, ami a laktózérzékenyek számára is remek. Gyümölcsökkel, mentával, citromfűvel vagy akár alkohollal kombinálható, és garantáltan felfrissít kánikulai napon.
Igen! Főzött fagylalt tej és tejszín keverékéből készíthető (vegán hozzávalókból is). Időnként át kell keverni a fagyasztóban pihenő masszát, de ennyi plusz munka belefér a csodásan krémes fagyiért.
Kapcsolódó cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!


Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
