Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!
Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.
Friss, üde kortyolnivalók a forró napokra
Amíg télen egy nagy bögre forró csokira vágyunk sok-sok tejszínhabbal, fahéjjal vagy egyéb melengető fűszerrel felturbózva, addig a nyári időszakban friss, üde, hűsítő italokat iszogatunk a legszívesebben. Ha partyt szervezünk, ne csak alkoholos italokban gondolkodjunk! Van, aki szeret koktélozni, sokaknak viszont nem esik jól az alkohol a nagy hőségben – vagy egyszerűen csak kocsival érkeztek hozzánk. Amennyiben gyerekeket is várunk, szintén az alkoholmentes variációk lesznek a nyerők. Lássuk, mitől lesznek igazán finomak a nyári italok! Először is a szezonális gyümölcsöktől. Limonádéból egyre különlegesebb verziók jelennek meg a kávéházak itallapjain, kísérletezzünk mi is bátran! Lehet epres, málnás, meggyes, áfonyás, az egyik legjobb hűsítő a kígyóuborka citrommal vagy lime-mal.
Apropó citrom és lime - citrusfélékből elég nagy a választék, kinek az édesebb narancs, kinek a kesernyésebb grépfrút teheti egyedibbé a limonádéját. Sőt, érdemes kipróbálni egy citrusos mixet, amihez egy kis gyömbért is tehetünk, garantáltan frissít! Készíthetünk előre szirupokat, szörpöket (például vegyes gyümölcsökből vagy görögdinnyéből), amit felönthetünk limonádénak. A nyári puncsokba, bólékba szinte bármilyen gyümölcs kerülhet: barackok, ananász, dinnyék.
Mitől lesz igazán nyárias az ital?
A gyümölcsök mellett bátran használjunk zöldfűszereket! Friss hatást kölcsönöz a menta és a citromfű, de egy málnás italt nyugodtan kipróbálhatunk bazsalikommal is. Dobjuk fel citrom- és lime-karikákkal, bogyós gyümölcsökkel. A pohár szélét díszíthetjük gyümölcsökkel, ha egy apró kis vágást ejtünk rájuk, könnyen a pohár szájára illeszthetjük. Kreatív jégkockákat is gyárthatunk. A jégkockatartóba tegyünk málna- vagy áfonyaszemeket, kisebb mentaleveleket, és így töltsük fel vízzel, majd tegyük a fagyasztóba. Persze a színes papír szívószálakról, koktélos kanalakról se feledkezzünk el! Ha alkoholos italok mellett döntünk, válasszunk a gyümölcsökhöz passzolókat, vodkát, fehér rumot, puncsokhoz, bólékhoz könnyű rozé- és fehérborokat, pezsgőt, habzóborokat (proseccót).
Italok tejjel, kávéval
Sok szó esett már a gyümölcsökről, de ne hagyjuk ki a felsorolásból a tejes, kávés finomságokat se! Nyáron remek hűsítő egy tejes turmix, amit akár növényi tejekből is elkészíthetünk, így laktózérzékenység, tejfehérje-allergia esetén is bátran fogyaszthatók, és – a többi hozzávaló függvényében – a vegán életmódba is beilleszthetők. Finomak kesutejjel, mandulatejjel, ha pedig kókusztejet választunk, egyszerre édesítjük is az italunkat. A másik kedvenc a jegeskávé. Az eszpresszót felönthetjük tejjel, növényi tejjel, megkoronázhatjuk tejszínhabbal, csoki- vagy karamellsziruppal. A jégkocka vagy tört jég alap egy jegeskávénál, de még hűsítőbb és krémesebb lesz, ha teszünk bele 1-2 gombóc vaníliafagyit.
Eper, málna, meggy, áfonya mind remek választás. Az egyik legjobb hűsítő a kígyóuborka citrommal vagy lime-mal. Citrusfélékből narancs, grépfrút vagy citrusos mix gyömbérrel is frissítő lehet.
Készíthetsz szezonális gyümölcsös limonádékat, előre szirupokat és szörpöket vegyes gyümölcsökből vagy görögdinnyéből. Nyári puncsokba, bólékba szinte bármilyen gyümölcs kerülhet: barack, ananász, dinnyék.
Bátran használj zöldfűszereket! Friss hatást kölcsönöz a menta és a citromfű, de málnás italt nyugodtan kipróbálhatsz bazsalikommal is. Ezek különleges aromát adnak az italoknak.
Dobd fel citrom- és lime-karikákkal, bogyós gyümölcsökkel. A pohár szélét gyümölcsökkel díszítsd: egy apró vágással könnyen a pohárszájra illesztheted. Színes papír szívószálak és koktélos kanalak is jól mutatnak.
A jégkockatartóba tegyél málna- vagy áfonyaszemeket, kisebb mentaleveleket, majd töltsd fel vízzel és tedd a fagyasztóba. Ezek szép és ízletes díszei lesznek az italoknak.
Válassz a gyümölcsökhöz passzolókat: vodkát, fehér rumot. Puncsokhoz, bólékhoz könnyű rozé- és fehérborokat, pezsgőt, habzóborokat (proseccót) ajánlok. Ezek frissek és könnyűek.
Igen! Tejes turmixot növényi tejekből is elkészíthetsz. Kesutej, mandulatej finom, kókusztej pedig egyszerre édesíti is az italt. Így laktózérzékenység esetén is fogyasztható.
Az eszpresszót töltsd fel tejjel vagy növényi tejjel, koronázd meg tejszínhabbal, csoki- vagy karamellsziruppal. Jégkocka alapvető, de 1-2 gombóc vaníliafagyi még hűsítőbbé és krémesebbé teszi.
Sokaknak nem esik jól az alkohol a nagy hőségben, vagy kocsival érkeznek. Ha gyerekeket is vársz, szintén az alkoholmentes variációk lesznek a nyerők egy partit szervezve.
Készíthetsz szirupokat és szörpöket vegyes gyümölcsökből vagy görögdinnyéből, amit később felönthetsz limonádénak. Ez praktikus nagyobb társaságok esetén, mert előre elkészíthető.
Kapcsolódó cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!


Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
