Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Sonkás-tormás kovászos kiflik

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 24 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 24 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

250 ml langyos tej
50 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 teáskanál (kb. 7 g) só
1 kávéskanál cukor
1 darab tojás (M-es)

Töltelékhez:

2 darab keményre főtt tojás (M-es)
25 g mustár
25 g reszelt torma (csípős)
kb. 180 g főtt sonka

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A sonkás-tormás kovászos kiflik hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük. A főtt sonkát apró kockákra vágjuk. A tejet felmelegítjük és a vajat vagy margarint megolvasztjuk benne.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet keverőtálba öntjük és hozzáadjuk a rozskovászt, az élesztőt, a tej-zsiradék keveréket, majd a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton 5 percig dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.

A megkelt tésztát röviden átgyúrjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk. Mindhármat lisztezett felületen 1-1 kb. 22 cm átmérőjű körré nyújtjuk, majd mindhárom kört 8-8 egyenlő körcikkelyre (háromszögre) vágjuk.

Töltelék:
A megpucolt tojásokat a mustárral és a tormával késes aprítóban krémesre törjük, majd kevés sóval ízesítjük.
Az így kapott krémmel vékonyan megkenjük a háromszögek szélesebbik oldalát úgy, hogy körben egy kis peremet üresen hagyunk. A töltelékkel megkent részen elosztjuk a kockákra vágott sonkát. A szélesebbik oldaluktól indítva feltekerjük a tészta háromszögeket, majd a végeiket kissé befelé hajtva kifliket formázunk. A kifliket egymástól kellő távolságra a tepsire helyezzük, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 15 percet pihentetjük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A kiflik tetejét lekenjük a felvert tojással. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kifliket megsütjük.

Sütési idő: kb. 22-25 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kész kovászos kifliket a tepsivel együtt rácsra téve hűlni hagyjuk.

Tipp:

A kiflik tetejét sütés előtt megszórhatjuk sajttal vagy szezámmaggal.
A Sonkás-tormás kovászos kiflik receptje 24 darab aprósütemény elkészítéséhez elegendő.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
25 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!