Klasszikus kedvencek – ahogy a nagyi készítette
Biztosak vagyunk benne, hogy a ti családi receptjeitek között is fellelhetők olyan sütemények, amelyek generációról generációra öröklődnek.
Régi, jól bevált receptekből készíthető finomságok
Nem csoda, hiszen a klasszikus, örök kedvencek pont úgy tökéletesek, ahogy régen nagymamánk, dédink készítette, tuti recepten pedig ne változtassunk, inkább őrizzük meg és adjuk tovább!
Azok a bizonyos „ebédtészták”! Régen – és talán sok helyen még ma is – így nevezték azokat a süteményeket, amelyeket második fogásnak tálaltak fel egy tartalmas leves után. Ilyen a gombóc barackkal vagy szilvával töltve, a nudli mákosan vagy morzsába forgatva, kelt tészták közül pedig például a bukta jó sűrű, ízletes szilvalekvárral megtöltve és a diós aranygaluska. De említhetnénk még a különböző réteseket (mondjuk tökös-mákos vagy meggyes töltelékkel), béleseket is, akár a cérnametéltes-túrós vargabélest vagy az omlós mákos bélest.
Lássuk a kedvenc hozzávalókat!
Ízesítéshez, töltelékhez gyakran használtak vaníliát, citromhéjat, diót, mákot, lekvárokat, kókuszreszeléket. Mindig a szezonális gyümölcsöket részesítették előnyben, télire pedig eltették a nyár ízeit lekvár, befőtt formájában.
A nagyik nagyon jól tudták, hogyan kell szinte a „semmiből” édességet varázsolni az asztalra. Rengeteg olyan finomságot készítettek, amelyek egyszerű, hétköznapi és nem utolsósorban olcsó hozzávalókból álltak. Kedvelt alapanyag volt a kukoricadara, amely tejjel vagy vízzel megfőzve jól megdagadt, így vált igazán kiadóssá. Ebből készítették az édes puliszkát és a sütőben sült, szeletekre vágott, általában lekvárral fogyasztott prószát is. De ugyanígy említhetnénk a klasszikus palacsintákat vagy a császármorzsát is, mind egyszerű hozzávalókból készült, és elég volt hozzájuk leemelni egy üveg lekvárt a kamra polcáról.
Hétköznapi és ünnepi édességek a gyüjteményben
Sőt! A hétköznapokon sokszor nem is gondolkodtak hagyományos süteményekben, hanem készítettek például egy nagy adag palacsintabundában sült almát, amit fahéjas porcukorral meghintve tálaltak. Egyszerű, de mennyire finom! Hasonlóan a tejberizshez, a szezonális gyümölcsökkel kikevert gyümölcsrizshez vagy az édes, kakaós tejbegrízhez.
Persze nem csak hétköznapokból állt az élet! Ahogy most, úgy régen is kitettek magukért az emberek, ha ünnepi süteményekről volt szó. Precíz, mesteri sütemények a klasszikus ünnepi desszertek, néha sok lapból állnak, mint a zserbó vagy a hatlapos, néha pedig aprólékos munkával megformázottak, mint a linzerek és a pozsonyi kifli. A linzereket megtöltötték, csokoládéba mártották vagy nagyobb pitének, tortának készítették el. Klasszikusnak számított még a gyümölcs- vagy püspökkenyér, ebbe a téli időszakban gyakran került házi készítésű birsalmasajt.
A családi receptek kulturális és érzelmi értéket hordoznak, hiszen generációk tudását és szeretetét őrzik. Ezek a régi, bevált receptek időtállóak, és pont úgy tökéletesek, ahogy nagymamáink készítették. A hagyományok megőrzésével és továbbadásával nemcsak az ízeket, hanem a családi emlékeket is életben tartjuk.
Az „ebédtészta" kifejezés azokra a süteményekre utal, amelyeket régen második fogásként tálaltak fel egy tartalmas leves után. Ide tartoznak például a gyümölccsel töltött gombócok, a mákos nudli, a bukta és a diós aranygaluska. A név onnan ered, hogy ezek az édességek az ebéd szerves részét képezték, nem pedig külön desszertként szolgáltak.
A prósza egy hagyományos, sütőben sült sütemény, amelyet kukoricadarából készítettek. Tejjel vagy vízzel megfőzve a dara jól megdagadt, így vált kiadóssá. Szeletekre vágva, általában lekvárral tálalták.
A nagymamák mesterei voltak annak, hogy olcsó, hétköznapi alapanyagokból – mint a liszt, tojás, tej és kukoricadara – ízletes édességeket varázsoljanak elő. Ilyen sütemények például az édes puliszka, a prósza, a palacsinta vagy a császármorzsa. Ezekhez mindössze egy üveg házi lekvárra volt szükség a kamrából, és máris tökéletes desszert került az asztalra.
A hétköznapokon gyakran nem hagyományos süteményekben gondolkodtak. Készítettek például palacsintabundában sült almát fahéjas porcukorral, tejberizst szezonális gyümölcsökkel vagy édes, kakaós tejbegrízt. Ezek az ételek egyszerűek voltak, mégis rendkívül finomak és táplálóak.
Az ünnepi alkalmakra precíz, mesteri süteményeket készítettek. A legklasszikusabbak közé tartozik a zserbó, a hatlapos, a linzerek és a pozsonyi kifli. A linzereket megtöltötték, csokoládéba mártották, vagy nagyobb piték és torták alapjául szolgáltak. Télen gyakran készült gyümölcs- vagy püspökkenyér házi birsalmasajttal.
A hétköznapi édességek egyszerű, olcsó alapanyagokból készültek gyorsan, mint a palacsinta vagy a tejbegríz. Az ünnepi sütemények viszont precízebb munkát igényeltek, gyakran több rétegből álltak, mint a zserbó, vagy aprólékos formázást kívántak, mint a linzerek és a pozsonyi kifli.
A nagymamák a nyári szezonális gyümölcsöket lekvár és befőtt formájában tették el télire. Ezeket aztán egész évben felhasználták sütemények ízesítéséhez, töltelékként vagy egyszerűen csak kenyérre kenve.