Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Tepertős pogácsa

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12 darab

Hozzávalók

kb. 12 darab elkészítéséhez

Tésztához:

500 g búzaliszt
150 g tejföl
150 ml tej
100 g lágy margarin
1 db tojás (M-es)
1 db tojássárgája (M-es)
1 evőkanál (10 g) só
300 g tepertő
só, bors, fűszerpaprika, fokhagyma ízlés szerint

Kenéshez:

1 db tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tepertőt késes aprítóban krémesre daráljuk. Ízlés szerint adhatunk hozzá sót, borsot, fűszerpaprikát vagy áttört fokhagymát.

Elkészítés:

Tészta:
Egy tálban összekeverjük a lisztet és az instant élesztőt, majd hozzámorzsoljuk a margarint. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót az előkészített tepertő kivételével. Konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a tepertőkrém felével. Jobbról balra ráhajtjuk a tészta egyik oldalát (2/3-ig), majd erre a tésztára ráhajtjuk a másik oldalt. Az így kapott tésztalapra felülről ráhajtjuk a tészta felét, a másik felet pedig alulról aláhajtjuk. Tetejére rányújtunk sodrófával, majd letakarjuk, és 30 percet pihentetjük. Ezután ismét kinyújtjuk, megkenjük a tepertőkrém másik felével, majd azonos módon meghajtogatjuk. Újabb 30 percet pihentetjük letakarva. Ezután 2 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és a felületét éles késsel sűrűn berácsozzuk. Nagyobb méretű pogácsaszaggatóval (kb. 7,5 cm ⌀) kiszaggatjuk. A sütőt előmelegítjük.

Alsó-felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 160 °C (előmelegítve)

A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük egymástól kellő távolságra, 15 percet pihentetjük. Tetejüket megkenjük a felvert tojással. A sütőlemezt a sütő középső részébe toljuk, és a pogácsákat megsütjük.

Sütési idő: kb. 25-28 perc

A kész pogácsákat a sütőlemezzel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Szaggatás helyett a tésztát éles késsel tetszés szerinti méretű és formájú darabokra is felvághatjuk.
Tepertős pogácsa

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

RECEPTAJÁNLÓ

Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptkategóriák

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!