Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Mogyorókrémes babka

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 2 darab, kb. 20-22 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

2 darab, kb. 20-22 szelet elkészítéséhez

2 darab püspökkenyér formához (kb. 20x11 cm):

némi zsiradék
sütőpapír

Tésztához:

160 ml tej
500 g búzaliszt
80 g cukor
2 darab tojás (M-es)
120 g vaj vagy margarin

Töltelékhez:

220 g mogyorókrém, pl. Nutella®
80 g törökmogyoró

Sziruphoz:

75 ml víz
60 g cukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A két sütőformát zsiradékkal kikenjük és az aljukat sütőpapírral béleljük. A törökmogyorót durvára aprítjuk. A tejet felmelegítjük, és a vajat vagy margarint megolvasztjuk benne.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a tej-zsiradék keverékkel együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.

A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40x35 cm) nyújtjuk.

Töltelék:
A mogyorókrémet elkenjük a tésztán úgy, hogy mindenhol egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A durvára vágott törökmogyorót egyenletesen elosztjuk rajta, majd a tésztát az egyik hosszanti oldalától indítva feltekerjük hengerré (kb. 40 cm).

Formázás:
A tésztahengert először középen, keresztben kettévágjuk, majd az így kapott két rövidebb hengert középen, hosszában elfelezzük és átvágjuk. Két-két felet x-alakban egymásra helyezünk és egymás köré csavarjuk, a végeiket összenyomjuk. Az így kapott két tekercset beletesszük a sütőformákba, és letakarva még egyszer kb. 45-50 percet meleg helyen kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A sütőformákat a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményeket megsütjük.

Sütési idő: kb. 40-45 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Szirup:
Röviddel a sütési idő vége előtt a vizet és a kétféle cukrot egy kis főzőedényben felforraljuk. Kb. 2 percig főzzük, míg a cukor elolvad, és szirupszerű állaga lesz. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről.

Kenés:
A kész babkákat a formában sütőrácsra tesszük, tetejüket több részletben a sziruppal megkenjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Csak utána vesszük ki a formából, és szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp:

Könnyebben kenhető lesz a mogyorókrém, ha felhasználás előtt rövid időre az üvegével együtt forró vízbe helyezzük.
Mogyorókrémes babka

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
22 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!