Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Áfonyás pite

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12 szelet

Hozzávalók

kb. 12 szelet elkészítéséhez

Kapcsos tortaformához (kb. Ø 30 cm):

némi zsiradék

Élesztős tésztához:

100 ml tej
25 g vaj vagy margarin
250 g búzaliszt
30 g cukor
1 darab tojásfehérje (M-es)

Linzer tésztához:

125 g búzaliszt
75 g lágy vaj vagy margarin
50 g cukor
1 evőkanál tej

Töltelékhez:

1 evőkanál tej
480 g fagyasztott áfonya (lecsepegtetve)
1 evőkanál cukor
1 csipet őrölt fahéj

Kenéshez:

1 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A töltelékhez az áfonyát egy szűrőn csepegtessük le és a folyadékot tegyük félre.

Elkészítés:

Kelt tészta:
Melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, valamint a tejes-zsíros keveréket, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, amíg sima tésztát kapunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).

Linzer tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy tésztát kapjunk. Ezután formázzuk a tésztát tekerccsé.

Töltelék:
Mérjünk ki 300 ml-t az összegyűjtött folyadékból. Ha nincs elegendő lecsepegtetett lé, akkor pótoljuk ki 100 %-os almalével. Keverjük össze a keményítőt a cukorral és 4 evőkanálnyi folyadékkal. Forraljuk fel a maradék folyadékot. Keverjük a cukorral kikevert keményítőt a tűzről levett folyadékba, és rövid ideig forraljuk fel. Keverjük bele az áfonyát és a fahéjat, majd hagyjuk kissé kihűlni.

A tortaformát zsiradékkal kenjük ki, majd melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Az élesztős tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, vegyük ki a tálból, és lisztezett munkafelületen jól összegyúrjuk a linzertésztával. A tészta 2/3-át kerek lappá (Ø kb. 34 cm) sodorjuk ki, és béleljük ki a formát .A tésztát kb. 1 cm-re a forma tetejétől nyomkodjuk a forma széléhez, széle alatt vágjuk le. Villával szurkáljuk meg az alját. A maradék tésztát tegyük félre.

Terítsük az áfonyás tölteléket az alapra, és egyenletesen kenjük el. A megmaradt tésztát kerek lappá sodorjuk ki (Ø kb. 30 cm). Vágjunk ki apró motívumokat, pl. szíveket (4-5 cm), tetszés szerinti nagyságú pogácsaszaggatóval. Helyezzük a kivágott motívumokat tetszés szerint a töltelékre, és enyhén nyomkodjuk le.

Kenés:
Keverjük jól össze a tojássárgáját és a tejet, és kenjük meg vele a motívumokat. Hagyjuk a tésztát meleg helyen további kb. 10-15 percig kelni. Ezután helyezzük a sütőformát a sütő alsó részébe és süssük meg a pitét.

Sütési idő: kb. 30-32 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A formát tegyük egy süteményrácsra és kb. 20 percig hagyjuk a süteményt a formában. A pitét melegen tálaljuk.

Tippek:

Tálaljuk a pitét desszertként egy gombóc vaníliafagylalttal.
Áfonya helyett használhatunk meggyet is.
A pitét pite- vagy quiche-formában (Ø 28 vagy 30 cm) is megsüthetjük.
A pite fagyasztásra is alkalmas.
Áfonyás pite

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

RECEPTAJÁNLÓ

Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
36 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptkategóriák

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!